Menno goes Ubuntu: Hoe is het gegaan?

Geschreven door Menno | Technologie
6 maart 2011

Deze hele week heb ik zoveel mogelijk alleen gebruik gemaakt van Ubuntu, helaas ben ik de afgelopen week wel wat punten tegengekomen waardoor ik (helaas) nog niet zonder Windows kan. Ik ga mijn handelwijze en de problemen die ik tegenkwam proberen zo uitgebreid mogelijk te beschrijven.

De installatieprocedure:

Vorige week zondag begon ik met Ubuntu installeren, ik wou Windows gewoon op mijn computer houden en kon dus kiezen voor een dual-boot of installeren via Wubi. Dat Wubi idee leek me wel grappig mede omdat je Ubuntu gewoon simpel kan verwijderen via het Configuratiescherm in Windows.

Nadeel van Wubi vond ik dan wel weer dat die het soms iets te makkelijk maakte en er weinig persoonlijke input was. Ik had dus Wubi gedownload van de Ubuntu website en startte het op, ik moest wat gegevens over de installatie invullen en Wubi begon gelijk met het downloaden van de Ubuntu ISO via een ingebouwde torrent client. Dit is gelijk al mijn eerste nadeel, aangezien ik de Ubuntu ISO al op mijn computer had en ik dus liever de mogelijkheid had gezien om al een ISO te kunnen selecteren van mijn harde schijf (scheelt weer 15 minuten downloadtijd).

Wubi kwam erachter dat ik een 64-bits processor had en begon vrolijk met het downloaden van de AMD64 variant van Ubuntu, dit was even schrikken aangezien ik gewend ben om op 32-bits te werken en ik hoopte dus dat dit weinig problemen zal opleveren. Helaas wel maar daar kom ik later op.

Toen Wubi klaar was met downloaden moest ik de computer opnieuw opstarten. Ik kreeg nu een dual-boot scherm waar ik kon kiezen voor Windows XP en Ubuntu.

 

Algemene indruk:

Tijdens de eerste keer opstarten startte de gewone Ubuntu installatie op, ik moest deze nog doorlopen en na een keer herstarten was het systeem klaar voor gebruik.

Het grote voordeel van Ubuntu is dat deze veel sneller opstart dan Windows, maar misschien komt dit ook wel omdat er met Windows XP een hoop programma’s mee opstarten. Ik heb gekozen voor Automatische aanmelding zodat alles nog sneller gaat (dit gebruikte ik op Windows ook al). Krijg nu wel telkens een melding over een sleutelbos die ik moet ontsleutelen, dit schijnt iets met de opgeslagen wachtwoorden van Gwibber te maken. Ik moet nog even kijken hoe ik dat ga oplossen.

 

En vervangt het Windows?

De meeste dingen die ik doe bevinden zich op internet, mijn mail bekijk ik gewoon online via GMail en het meeste van mijn tijd doe ik gewoon een beetje browsen.

Helaas werkte nog niet alle internetwebsites mee en ik liep zondag al gelijk tegen het eerste probleem aan toen ik wilde inloggen op het cijfer systeem van mijn school (Magister), dit programma maakt gebruik van Silverlight en dit schijnt onder Linux (waar gebruik wordt gemaakt van Moonlight) nog niet helemaal te werken, de meeste Silverlight applicaties werken, maar Magister helaas niet. Hiervoor moest ik toch af en toe naar Windows overschakelen.

Verder doe ik af en toe wat met audio (zowel luisteren als opnemen), mijn USB mengpaneel werd gewoon herkent door Ubuntu en deze kon ik ook zonder moeite gebruiken, voor muziek luisteren heb ik gebruik gemaakt van de Exaile Music Player (geïnstalleerd via het softwarecentrum) en om op te nemen heb ik Audacity geïnstalleerd.

Chatten doe ik ook soms op MSN, eerst heb ik dit met Empathy (wat standaard bij Ubuntu geleverd zat) geprobeerd, maar dit programma vond ik niet handig werken en heb daarom voor Pidgin gekozen. Mijn webcam werd wel herkend door Ubuntu, maar vreemd genoeg kon ik deze niet tijdens het chatten gebruiken.

Om te twitteren maak ik op Windows gebruik van Twhirl en Echofon (als Firefox addon). Echofon (en al mijn andere Firefox addons) werkt gewoon prima onder Linux, maar helaas Twhirl niet. Twhirl maakt gebruik van Adobe Air en zou hiermee platform onafhankelijk zijn. Ik dacht dus ook makkelijk Twhirl te kunnen installeren.

Helaas werkt Adobe Air wel op Linux, maar alleen op 32-bits systemen en aangezien Wubi mij een 64-bits systeem heeft gegeven kon ik Adobe Air dus niet installeren (kon wel via omweg, maar dat was te veel werk).

Ik moest dus gebruik maken van Gwibber (zit standaard bij Ubuntu), maar dit vind ik echt een vreselijk programma en ben dus nog steeds op zoek naar een alternatief. Momenteel twitter ik het meest via een zelfgemaakte webapplicatie.

Om bestanden te uploaden kan ik gewoon gebruik blijven maken van Filezilla, om code te kunnen bewerken heb ik Bluefish Editor geïnstalleerd.

Op zich heb ik hiermee haast al mijn Windows taken kunnen uitvoeren via Linux, voordeel van Wubi is ook dat ik mijn Windows harde schijf makkelijk kan benaderen via de map /host.

 

Conclusie:

Ik kan haast zonder Windows, helaas is Silverlight op Linux (Moonlight) nog niet zover om de moeilijkste applicaties te kunnen ondersteunen en werkt Adobe Air ook nog niet op 64-bits systemen. Het is me ook nog niet gelukt om een Icecast server (voor het streamen van muziek) op te zetten, maar dit moet wat simpeler op te lossen zijn.

Ubuntu is fijn om mee te werken, al vind ik het wel hinderlijk dat heel vaak om je wachtwoord wordt gevraagd bij een actie die het systeem aanpast. Dit is aan de ene kant wel een stuk veiliger, maar handiger is het in ieder geval niet. Het installeren van software is dankzij het softwarecentrum een stuk eenvoudiger (dit was één van de grootste nadelen van linux) geworden. Aangezien ik Firefox (met al mijn addons) gewoon mee kon nemen naar Ubuntu ben ik er qua browse ervaring niet op achter uit gegaan.

Kan ik dus zonder Windows? Helaas nog niet helemaal, maar Ubuntu/Linux is op de goede weg!

 

Tags: , ,

1 Reactie

  1. Petet schreef:

    Wij werken thuis al een aantal jaren met ubuntu. Ook de kinderen die inmiddels op de middelbare school zitten. Dit gaat goed op Magister na. Helaas is de school een aantal jaren geleden overgestapt naar Magister. Dit is tot nu toe niet te gebruiken onder linux. De school zegt het probleem te kennen maar doet er niets aan.

    Dat wil zeggen dat Magister nu de enige reden is om nog ergens een MSwindows systeem te hebben. Dit is wel héél erg jammer.

Reageer!